Костюк, Є. О.Шокало, Наталія Сергіївна2025-06-162025-06-162025-06-16https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19128Костюк Є. О., Шокало Н. С. Влив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярого. Сучасні напрями досягнення сільсько-господарських культур : матеріали ІІ всеукраїнської науково практичної інтернет-конференції (29 березня 2024 року) / Редкол.: М. М. Маренич (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 133-134.Оскільки селекція сортів ячменю – процес постійний, у виробництво надходять нові рекомендовані сорти, які необхідно систематично досліджувати і вивчати елементи технології вирощування культури. Звичайно, для ячменю ярого, як і для багатьох інших культур є встановлені оптимальні норми висіву. Але їх час від часу необхідно корегувати. Збільшуючи чи зменшуючи усталенінорми висіву можна призвести до зниження урожайності зерна та погіршення його якості. Якщо в умовах достатнього зволоження загустити посіви ячменю, то рослини будуть вилягати і формувати урожай із дрібним, щуплим зерном. Навпаки, якщо вологи недостатньо, а посів загущений, то зерно буде щуплим, достигатиме передчасно. За посушливих років такі посіви можуть загинути. Встановлено, що в загущених посівах відбувається пошкодження рослин грибковими захворюваннями. За збільшення кількості рослин на одиниці площі зменшується вміст сирого білка в зерні.ukселекціясорт ячменющупле зерноВлив норми висіву на формування продуктивності ячменю ярогоArticle