Макаренко, Петро МиколайовичПілявський, В. І.Процюк, Н. Ю.2024-01-042024-01-042020https://doi.org/10.32843/bses.50-13https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15970Макаренко П. М., Пілявський В. І., Процюк, Н. Ю. Інноваційна складова формування конкурентного потенціалу підприємства : економіка та управління національним господарством. Вип. 50-1. Київ. 2020. С. 75-79 https://doi.org/10.32843/bses.50-13У статті проведено розроблення й обґрунтування теоретико-методологічних засад розвитку інноваційної складової частини під час формування конкурентного потенціалу підприємств аграрної сфери та управління ним. Встановлено, що управління аграрним виробництвом під час переходу до інноваційного розвитку виражається в побудові стратегії інноваційно орієнтованого розвитку підприємств галузі для визначення оптимальних параметрів власного функціонування, орієнтованого на довгостроковий період. Механізм управління інноваційно орієнтованим розвитком агропромислових підприємств базується на формуванні, реалізації та оцінюванні інноваційної стратегії з урахуванням ідентифікації суб’єктів інноваційного процесу, його змісту, визначення етапів інноваційного процесу в аграрному виробництві, а також внутрішніх і зовнішніх факторів економічного середовища, що забезпечують фактичне управління аграрним виробництвом.ukуправлінняінноваціїрозвитокпідприємствомеханізмефективністьІнноваційна складова формування конкурентного потенціалу підприємстваArticle