Діянова, Анна ОлександрівнаБілявська, Людмила ГригорівнаБілявський, Юрій Вікторович2023-02-052023-02-052022-11https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/14569Установлено, що вміст білка і олії в насінні сої піддається високій генотиповій і модифікаційній мінливості та залежить від регіону вирощування культури, генотипу сорту, групи стиглості, застосування різних технологічних заходів та інших чинників. Ці ознаки значно варіюють в різних умовах вирощування. При вивченні впливу цілого ряду чинників на біохімічні показники насіння було показано, що навколишнє середовище є найважливішим фактором мінливості вмісту білка і олії. Високий вміст олії спостерігають за підвищеним зволоженням і порівняно невисокої температурі повітря. Високий вміст білку навпаки – при сухій погоді і підвищеній температурі. Між вмістом білка та олії відмічається чітко виражена негативна кореляція, яка буває в межах r = - 0,8–0,9. Проте у світовому генофонді є зразки та форми, у яких ці показники сягають відповідно 55–59 % та 28 %. Висока мінливість рівня вмісту білка і олії в насінні сої вказує на можливості цілеспрямованого добору спеціалізованих високобілкових та високо олійних генотипів. Визначили якість насіння у 50 зразків сої (вегетаційний період 85– 110 діб) (табл.1). Гарно себе показали сорти Полтавського селекцентру – Алмаз, Агат, Александрит. Якість соєвого жиру не завжди відповідає вимогам харчових і технічних продуктів, тому його слід поліпшувати. Вивчення жирнокислотного складу жиру проводили у сорту Алмаз. Встановлено, що у сорту Алмаз було найбільш низький рівень вмісту ліноленату.соя, насіння, якісний склад, білок, жир, хвороби, амінокислотний складОСОБЛИВОСТІ ЯКІСНОГО СКЛАДУ НАСІННЯ СОЇThesis