Юрченко, Світлана ОлександрівнаБаган, Алла ВасилівнаШакалій, Світлана МиколаївнаГодунок, А. Д.2025-04-302025-04-302025Юрченко С. О., Баган А. В., Шакалій С. М., Годунок А. Д. Вплив позакореневого підживлення на формування урожайності сортів помідора їстівного (Solanum lycopersicum L.). Аграрні інновації. 2025. № 29. С. 234–243. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2025.29.37https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/18824Нашими дослідженнями підтверджено ефективність позакореневого підживлення мікродобривом на формування основних біометричних параметрів рослин помідора їстівного: довжини центрального стебла, діаметра стебла та площі листової поверхні. За результатами польового досліду встановлено позитивний вплив позакореневого підживлення на формування урожайності сортів помідора їстівного. Відповідно, за одноразової обробки рослин мікродобривом у фазі початку бутонізації було виявлено збільшення урожайності на 6,13 %. Дворазова обробка рослин мікродобривом (у фазі початку бутонізації + через 14 діб) сприяла збільшенню урожайності на 11,6 %. Триразова обробка мікродобривом (у фазі початку бутонізації + через 14 діб + через 14 діб) забезпечила збільшення урожайності на 12,8 %. Застосування позакореневого підживлення позитивно вплинуло на крупність та кількість плодів на рослинах помідора їстівного. Найбільший вихід стандартних плодів було одержано за триразового застосування позакореневого підживлення (82,4–86,7 %).ukПозакореневе підживленнямікродобривасортзагальна урожайністьбіометричні показники рослинпомідор їстівнийВплив позакореневого підживлення на формування урожайності сортів помідора їстівного (Solanum lycopersicum L.)Article