Бараболя, Ольга ВалеріївнаФедченко, Р.2023-10-242023-10-242023Бараболя О. В., Федченко Р. Є. Реакції різних сортів пшениці озимої на умови вирощування. Інноваційні технології в рослинництві – запорука сталого розвитку сільського господарства : матеріали II всеукр. наук.-прак. інтернет-конф. (м. Полтава, 26 верес. 2023 р.) / Полтавська державна сільськогосподарська дослідна станція імені М. І. Вавилова ІС і АПВ НААН України. Полтава, 2023. С. 51–53.https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15359Зерновиробництво є стратегічною галуззю економіки України. Воно визначає обсяги пропозицій й вартість за основними видами продовольства для народонаселення, формує значну частку доходів сільгоспвиробників та валютні доходи держави за рахунок експорту навіть під час війни, стан і тенденції розвитку сільських територій, є підґрунтям та джерелом постійного розвитку більшості сфер АПК. А зерно і продукти його переробки становлять основу продовольчої безпеки країни в цілому. У структурі виробництва продовольчого зерна найважливіше місце належить пшениці озимій. Вона є візитною карточкою українського поля. Незважаючи на те, що пшениця давня культура, науковці аграрії щорічно продовжують підшукувати відповіді на питання щодо пошуку ефективної системи удобрення пшениці і отримання високого врожаю. Вирощування озимої пшениці з використанням інноваційних технологій потребує застосування екологічно-небезпечних мінеральних добрив та пестицидів, які забруднюють рослинну продукцію, ґрунти, водойми і в цілому мають негативний вплив на здоров'я людини [1].ukПшениця озимавирощуванняумови вирощуваннясорти пшениціРеакції різних сортів пшениці озимої на умови вирощуванняThesis