Кузьменко, Лариса МихайлівнаСлинько, Віктор ГригоровичЮхно, Віктор МиколайовичБерезницький, Віктор ІвановичАранчій, Валентина ІванівнаЗолотаренко, Валерія ВолодимирівнаКостенко, Анастасія СергіївнаКодак, Тетяна СтепанівнаМороз, Олег ГригоровичЧухліб, Євгеній ВолодимировичТесля, Ірина ЄвгеніївнаЛяшенко, Валерія ЮріївнаПрасолов, Євген Якович2023-03-012023-03-012021-08-25Спосіб виробництва варено-копчених ковбас : пат. 148567, Україна: A23L 13/60 (2016.01) / Л. М. Кузьменко, В. Г. Слинько, В. М. Юхно, В. І. Березницький, В. І. Аранчій, В. В. Золотаренко, А. С. Костенко, Т. С. Кодак, О. Г. Мороз, Є. В. Чухліб, І. Є. Тесля, В. Ю. Ляшенко, Є. Я. Прасолов ; володілець Полтавська державна аграрна академія. № u202008055 ; заявл. 16.12.2020; опубл. 25.08.2021, Бюл. № 34.https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/14774Спосіб виробництва варено-копчених ковбас, що передбачає підготування сировини, приготування фаршу в кутері, наповнення оболонок та в'язання батонів, осаджування, варіння, охолодження, копчення, сушіння, який відрізняється тим, що в процесі приготування фаршу вводять культури Staphylococcus xylosus і Lactobacillus sakei при масовому співвідношенні 1:1, в кількості 0,1...0,15 мас. %, а осаджування проводять при 10...15 градусах упродовж 20.24 годин.Спосіб виробництва варено-копчених ковбасPatent