Самойлик, Юлія ВасилівнаЛаврук, В. В.Ібатуллін, М. І.2024-01-082024-01-082021УДК: 338.439.5:005.21:636.4(477)https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15982Самойлик Ю. В., Лаврук В. В., Ібатуллін М. І. Стратегічні напрямки розвитку свинарства в Україні : наук. вир. жур-л : Інноваційна економіка. No 1-2(86). Тернопіль. 2021. С. 20-27 DOI: 10.37332/2309-1533.2021.1-2.3Для України свинарство є традиційною галуззю тваринництва, роль якого підвищилася на початку ХХ ст. – періоду стрімкого розвитку міст і міських агломерацій. У плановій економіці ця галузь свинарства була централізованою та вертикально організованою, однак екстенсивний характер розвитку й жорстка система управління не сприяли ефективному її зростанню, наслідком чого став дефіцит продукції свинарства наприкінці 1980-х р. Після розпаду Радянського Союзу зникла звична схема господарювання, свиноферми працювали, поступово скорочувалося поголів’я, будівлі комплексів пустували або їх розбирали на будматеріали. За цей період деградував і племінний потенціал галузі. Усі вищеперелічені ознаки у поєднанні зі стрімким зростанням цін на енергоносії, корми, зниженням купівельної спроможності населення дуже негативно позначилися на свинарстві.ukсвинарствотваринництворозвитоквиробництвопродукціяефективністьмодернізаціяСтратегічні напрямки розвитку свинарства в УкраїніArticle