Калініченко, Олександр Володимирович2019-02-212019-02-212016https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3134Калініченко О. В. Методичні засади оцінки енергетичної ефективності виробництва продукції рослинництва / О. В. Калініченко // Облік і фінанси. – 2016. – № 2. – С. 150–155.Стаття присвячена обґрунтуванню системи показників оцінки енергетичної ефективності виробництва сільськогосподарських культур. Розкрито методику розрахунку енергетичних показників виробництва продукції рослинництва (прямі енергетичні витрати; непрямі енергетичні витрати; сукупні енергетичні витрати; сукупна енергія, накопичена в продукції рослинництва; енергетичний прибуток виробництва продукції рослинництва; енергетична рентабельність продукції рослинництва; коефіцієнт енергетичної ефективності виробництва продукції рослинництва; енергомісткість виробництва продукції рослинництва; енерговіддача виробництва продукції рослинництва). Визначено основні чинники, які впливають на енергетичну ефективність виробництва продукції рослинництва: біокліматичні умови, рівень розвитку технологій, рівень технічного забезпечення, організаційно-економічні. Проведено оцінку енергетичної ефективності виробництва сільськогосподарських культур в Україні. Виявлено, що найвищий вміст енергії в продукції мають цукрові буряки, а найбільший енергетичний прибуток може бути отриманий у результаті виробництва кукурудзи на зерно.uk-UAенергіяпоновлювана енергіянепоновлювана енергіяенергетична ефективністьвиробництво продукції рослинництваМетодичні засади оцінки енергетичної ефективності виробництва продукції рослинництваОблік і фінансиArticle