Федірець, Олег ВолодимировичДячков, Дмитро Володимирович2025-09-222025-09-222024Федірець О. В., Дячков Д. В., Гечбаія Б. Н. Перспективи застосування систем менеджменту в агропродовольчій сфері. Вісник Полтавського державного аграрного університету (Серія «Економіка, управління та фінанси»). 2024. Випуск 2. С. 52-60. DOI https://doi.org/10.32782/pdau.eco.2024.2.7УДК 338.439.4https://doi.org/10.32782/pdau.eco.2024.2.7https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19473У статті проведено дослідження сучасного стану використання систем менеджменту в агропродовольчій сфері. Проведено детальне розпізнавання та вивчення систем управління з найбільшою актуальністю або з найбільшою кількістю досліджень і визначення впливу критичних чинників, таких як пандемії та збройні конфлікти на розвиток досліджень у галузі систем управління. Цей аналіз проводили з використанням академічних інформаційних джерел, в рамках методики систематичного огляду літератури з урахуванням баз даних. Результати показують, що на сьогодні дослідження систем менеджменту в агропродовольчій сфері в усьому світі пов’язані з: безпекою харчових продуктів, екологічним менеджментом, управлінням запасами, оптимізацією ланцюгів поставок та управління ризиками, інтегрованими системами управління, системами управління якістю, управлінням соціальною відповідальністю, сертифікаціями систем менеджменту, системами управління охороною праці та безпекою праці, а також енергетичним менеджментом. Системи менеджменту в агропродовольчій сфері – це комплекси взаємопов’язаних елементів, що використовуються для управління діяльністю підприємств, які займаються виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням та реалізацією сільськогосподарської та харчової продукції. В статті досліджено актуальні питання впровадження та функціонування систем менеджменту в агропродовольчій сфері.ukагропродовольча сферауправліннясистемасистеми менеджментустандартиаграрне підприємствоПерспективи застосування систем менеджменту в агропродовольчій сферіArticle