Войтенко С.Л.Сидоренко О. В.Петренко, Максим ОлександровичКороль П.В.Черняк Н.Г.2023-07-142023-07-142023Войтенко С.Л., Сидоренко О.В., Петренко М.О., Король П.В., Черняк Н.Г. Молочна продуктивність та відтворна здатність корів залежно від різних технологій виробництва молока. Розведення і генетика тварин. Міжвідомчий тематичний збірник. Бориспіль: ПП «Люксар». 2023., Вип. 65, С. 38-47.2312-0223https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15214Войтенко С.Л., Сидоренко О.В., Петренко М.О., Король П.В., Черняк Н.Г. Молочна продуктивність та відтворна здатність корів залежно від різних технологій виробництва молока. Розведення і генетика тварин. Міжвідомчий тематичний збірник. Бориспіль: ПП «Люксар». 2023., Вип. 65, С. 38-47.Викладені результати досліджень впливу різних технологій виробництва молока на продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи. З’ясовано, що за перші сім лактацій експлуатація корів в комфортних умовах прогресивної технології забезпечує вищу продуктивність, особливо надій і молочний жир, ніж за затратної традиційної. В умовах промислової технології надій підвищувався до третьої лактації, за якої було отримано 6855 кг молока і знижувався в подальшому, в той час як за традиційної технологій підвищення надою відбувалося до четвертої лактації (6611 кг). Вміст жиру в молоці не залежав від кількості отелень та технології виробництва молока. Коефіцієнт кореляції між надоєм та вмістом жиру у корів в умовах прогресивної технології становив r = -0,215…+0,083, а традиційної – r = -0,027… +0,095, заперечуючи можливість поліпшення однієї ознаки за рахунок покращення іншої. Встановлені додатні коефіцієнти повторюваності надою корів за І–VІІІ лактації підтверджують доцільність добру за попередньою ознакою. Доведено, що технологія виробництва молока не є основним чинником впливу на молочну продуктивність корів, підтвердженням чого слугує дисперсійний аналіз, згідно якого надій корів першої лактації та вміст жиру лише на 2,2 і 0, 7% відповідно, а третьої лактації – на 0,7 і 0,6% залежали від виробництва продукції. Корови, які утримувалися за прогресивної технології виробництва молока, порівняно до традиційної, мали достовірно кращі показники відтворної здатності. При цьому вік їх першого осіменіння достовірно корелював з живою масою на час першого осіменіння (r = +0,355)ukпородалактаціямолочна продуктивністьвідтворна здатністькоефіцієнт кореляції та повторюваностісила впливуМолочна продуктивність та відтворна здатність корів залежно від різних технологій виробництва молока.Article