Кайнаш, Алла ПетрівнаТюрікова, Інна СтаніславівнаПрибильський, Віталій ЛеонідовичІщенко, Валентина ЛеонідівнаБудник, Ніна ВасилівнаKainash, A. P.Budnyk, N. V.2022-01-102022-01-102021https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/11452Дана наукова робота присвячена способу перероблення органічних відходів волоського горіха, а саме перикарпію. Наведено результати досліджень перикарпію стиглого горіха за термінами збирання. Доведено, що перикарпій має найбільший вміст біологічно-активних речовин (L-аскорбінова кислота, пектинові речовини, феноли) тоді, коли він ще не відділений від материнської основи. Доведено, що перикарпій є біологічно цінною сировиною, яка не використовується в харчовому виробництві. Розроблено та проаналізовано спосіб його перероблення у екстракт. Наведено динаміку вилучення екстрактивних речовин перикарпію залежно від типу екстрагента. Отже, в якості екстрагентів для біологічно-цінних речовин горіха, які мають високу екстрагуючу здатність і мікробіологічну стабільність, обрано 70 %-вий водно-спиртовий і 50 %-вий водно-цукровий розчини для сировини як свіжої, так і після зберігання за низьких температур. Представлено технологію екстракту на водно-спиртовій і водно-цукровій основах та її опис. Доведено, що розроблена технологія дозволить мінімізувати органічні відходи, максимально використати горіхову сировину, вдосконалити технології харчових продуктів, підвищуючи їх біологічну цінність.органічні відходи; вторинна сировина; волоський горіх; перикарпій; технологія; екстрактA PROSPECTIVE METHOD TO USE WASTE OF WALNUTSArticle10.15421/jchemtech.v29i2.213567