Тетяна ГнучаЄвгенія Хмельницька2025-12-092025-12-092024-05https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19663АНОТАЦІЯ Гнуча Тетяна Романівна. Удосконалення технології хліба пшеничного за рахунок використання рослинної сировини підвищеної біологічної цінності. Кваліфікаційна робота за освітньо-професійною програмою Харчові технології спеціальності 181 Харчові технології. Полтавський державний аграрний університет, м. Полтава, 2024 рік. Метою кваліфікаційної роботи є удосконалення технології хліба пшеничного за рахунок використання рослинної сировини підвищеної біологічної цінності. Кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел, додатків. Викладена на 48 сторінках комп’ютерного тексту, має 16 таблиць і 11 рисунків основного тексту. Список літератури складається із 47 джерел. Об’єкт дослідження: технологія хліба пшеничного з додаванням рослинної сировини підвищеної біологічної цінності. Предмети дослідження: борошно пшеничне, висівки пшеничні, хліб пшеничний. Результати досліджень: експериментальним шляхом обґрунтоване використання висівок в технології хліба пшеничного, з додаванням їх на стадії замішування тіста в кількості 5% від маси борошна, з паралельним додаванням ламінарії слані - 5%. Доцільність використання висівок пшеничних та ламінарії підтверджено визначенням якості зразків хліба за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Використання такої сировини дозволить отримати хліб збагачений йодом, клітковиною, вітамінами та мінеральними речовинами. Ключові слова: висівки пшеничні, ламінарії слані, хліб пшеничний, рослинна сировина підвищеної біологічної цінності, дослідження якості.ukвисівки пшеничніламінарії сланіхліб пшеничнийрослинна сировина підвищеної біологічної цінностідослідження якостіУдосконалення технології хліба пшеничного за рахунок використання рослинної сировини підвищеної біологічної цінностіOther