Чайка, Тетяна ОлександрівнаПономаренко, Сергій Володимирович2019-04-042019-04-042015http://www.visnyk-unaus.udau.edu.ua/assets/files/articles/Buleten2015/Buleten12015/26.pdfhttps://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/4600Стаття присвячена дослідженню технологічних процесів вирощування сої та озимої пшениці на фураж за органічними стандартами на період 4 роки, що забезпечує дотримання сівозміни та задовольняє існуючий попит на органічну сільськогосподарську продукцію за кордоном. У роботі розроблено технологічні карти вирощування зазначених культур та доведено їх економічну прибутковість завдяки меншим витратам на пальне та біологічні препарати й вищим цінам на органічну продукцію. Доведено, що економічна ефективність вирощування сої за органічними стандартами становить у перший рік 233%, а на третій - 565%, пшениці озимої на другий рік - 260%, а на четвертий - 513%. Розраховані грошові потоки за чотири роки свідчать про економічну прибутковість органічного сільського господарства та його перспективність в сучасних умовах. На основі проведених досліджень визначено ризики вирощування сої та пшениці озимої на фураж за органічними стандартами, які можна мінімізувати вже через 3 роки шляхом дотримання основних принципів органічного землеробства, керуючись практикою І. Овсинського і М. Курдюмова.uk-UAорганічна соя, органічна пшениця озима, органічне землеробство, біологічні препарати, технологічна карта, органічні стандарти.Технолого-економічні особливості вирощування органічної сої та озимої пшениці на фуражArticle