Рудич, Алла Іванівна2024-02-192024-02-192023https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/16828Рудич А. Продовольча безпека України: глобальний і національний аспект. Наукове забезпечення розвитку національної економіки: досягнення теорії та проблеми практики : матеріали Х всеукр. наук.-практ. конф. молодих вчених (м. Полтава, 09 листоп. 2023 р.). Полтава, 2023. С. 290-292.Україна протягом тривалого часу позиціонується як надійний гарант продовольчої безпеки для багатьох країнах світу, що пояснюється масштабними обсягами експорту продовольства. Саме тому сьогодні вона відіграє все важливу роль на світовому аграрному ринку. Два десятиліття тому, в 2000-х роках, експорт українського зерна забезпечував спроможність нагодувати 40 мільйонів людей, а сьогодні, цей показник складає вже – понад 400 мільйонів. З 2020 років на Україну припадає майже 10,1 % світового експорту пшениці, 15,4 % кукурудзи, 15,2 % ячменю та майже 50,0 % експорту соняшникової олії. Україна, протягом останніх років, входить до світових експортерів зернових і зернобобових культур. За результатами 2020-2021 року експорт зернобобових та продуктів їх переробки склав майже 45 млн. тон. Зокрема, експортовано понад 16 млн. т пшениці, 4 млн. т ячменю, 18 тис. т жита та 23 млн. т кукурудзи. Важливість українського продовольства, проявилося під час пандемії COVID-19, в той час було зруйновано глобальні ланцюги постачання продовольства, проте Україна продовжила виконувати свої зобов’язання гаранта та сприяла продовольчій безпеці своїх партнерів на Близькому Сході, в Європі, Південно-Східній Азії та Північній Африціukпродовольча безпекапродовольча безпека УкраїниПродовольча безпека України: глобальний і національний аспектArticle