Білявська, Людмила ГригорівнаШеліган, В. В.2025-06-112025-06-112025-06-11https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19072Білявська Л. Г., Шеліган В. В. Взаємодія сортів сої з біопрепаратами та їх вплив на урожайність культури. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва : матеріали ІІІ міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (28 лист. 2024 року, м. Полтава). / редкол.: В. В. Гангур (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 10-13.Ефективність процесу біологічної фіксації азоту рослинами не викликає сумнівів. Він є основним і обов'язковим елементом технологічного процесу вирощування сої. Соя є потужним біологічним азотфіксатором. Для цього використовують мікробні препарати на основі селекціонованих штамів мікроорганізмів (наприклад, Bradyrhizobium japonicum). Мікробні препарати активно використовуються виробниками сої, особливо в екологічних та органічних сучасних технологіях. Їх застосування покращує функціонування рослинно-мікробних систем, особливо в суворих умовах навколишнього середовища. Сівба сої насінням сучасних сортів збільшує кількість специфічних бульбочкових бактерій. Конкуруючі штами створюють активні процеси в ґрунті та підвищують їх ефективність. Встановлено, що штами B. japonicum найефективніше утворюють симбіоз з соєю. Найчастіше симбіоз «біопрепарат-рослина» виникає на ґрунтах, де були створені сорти (наприклад, сорти полтавської селекції). Тому метою даної роботи було дослідити симбіотичну активність та вплив перспективних штамів різного походження на продуктивність сої.ukсоясортгрупа стиглостібіопрепаратиефективністьврожайністькількісні показникиВзаємодія сортів сої з біопрепаратами та їх вплив на урожайність культуриArticle