Гангур, Володимир Васильович2023-12-122023-12-122023Гангур В. В. Урожайність вівса (avena sativa l.) залежно від рівня мінерального живлення посівів в умовах Лівобережного лісостепу України. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена 90-річчю з дня народження професора Г. П. Жемели : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 верес. 2023 р.). Полтава : ПДАУ, 2023. С. 39–41.https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15625Вирощування вівса в Україні здійснюється для використання у кормових і харчових цілях. Попит на овес і продукти його переробки зумовлена високою поживною цінністю та особливостями біохімічного складу зерна. Вміст білку в ньому становить 10–15 %, до того ж він збалансований за складом амінокислот та практично повністю (на 95–96 %) засвоюється організмом [5, 8]. Зерно вівса містить у 2–3 рази більше (3–11 %) жирів, порівняно з іншими злаковими культурами, важливою характерною властивістю яких є висока перетравність і засвоюваність, підвищена стійкість до окислення [7]. Новітні сорти вівса володіють високою потенційною продуктивністю, яка найбільш повно реалізується шляхом удосконалення існуючих та розроблення інноваційних заходів у технології вирощування [6]. Для формування максимальної продуктивності та високої якості зерна важливим є рівень ресурсного забезпечення технологій вирощування, ефективна система хімічного захисту посівів та удобрення [1–4].ukОвесAvena sativa l.урожайністьмінеральне живленняпосівиЛівобережний ЛісостепУрожайність вівса (Avena sativa l.) залежно від рівня мінерального живлення посівів в умовах Лівобережного Лісостепу УкраїниThesis