Філоненко, Сергій Васильович2019-02-092019-02-092008-09https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/2019Філоненко С.В. Цукор і бурякоцукрове виробництво: історія виникнення і становлення // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2008. – №3 – С.53-59.Висвітлена значимість цукру для людського організму, його незамін-ність у порівнянні із іншими вуглеводами. Викладена історія його добування із різних цукроносів у країнах світу. Розглянуто історичний шлях поширення цукрової тростини як першої промислової цукрової культури і цукрового буряка – альтернативного цук-роноса країн з помірним кліматом. Розкриті головні чинники, що обумовили пошук нового цукроноса у країнах Старого Світу. Показана історія виникнення та становлення бурякоцукрового виробни-цтва у європейських країнах, Російській імперії та на Україні. Звернута увага на праці цілої низки науковців, що присвятили своє життя бурякоцукровій галузі. Наведені історичні факти, що доводять важливість їх досліджень.uk-UAцукровий бурякцукорцукрова тростинабурякоцукрове виробництвоцукроносні рослинивуглеводиЦУКОР І БУРЯКОЦУКРОВЕ ВИРОБНИЦТВО: ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ І СТАНОВЛЕННЯArticle