Білявська, Людмила ГригорівнаБілявський, Юрій Вікторович2025-06-112025-06-112025-06-11https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19068Білявська Л. Г., Білявський Ю. В. Якість насіння сої української селекції та її особливості. Олійні культури: сьогодення та перспективи. Збірник тез міжнародної наукової інтернет-конференції (27 березня 2024 р.). Запоріжжя. ІОК НААН, 2024. С. 21-24.Соя культурна – унікальна. Вона є основою світової піраміди рослинного білка і олії, важливою складовою продовольства. Забезпечує близько 20 % світових білкових ресурсів. Займає провідне місце серед усіх олійних культур (на її частку припадає 61 % світового валового збору олійних). Це – стратегічна культура. Її насіння широко використовують для кормових, харчових і технічних цілей. Відомо більше 100 видів продукції кондитерської, харчової, молочної, комбікормової, текстильної, лакофарбової та інших галузей промисловості, де вона застосовується. Амплітуда її якісних показників досить широка. Частина насіння сої переробляється для одержання харчової олії та шроту (підвищений вміст олії та білку). Існують багаточисельні дані про наявність достовірних негативних зв’язків між цими показниками. Вірогідність поєднання в селекційних дослідженнях цих двох напрямків дуже низька. Відомо, що вміст білка та олії контролюється полігенними комплексами, які не мають фенотипових маркерів алельного стану, експресивність яких залежить від ґрунтово-кліматичних умов вирощування.ukцілинарослинністьбур’янифітоценозшкідникимікофлораЯкість насіння сої української селекції та її особливостіArticle