Білявська, Людмила ГригорівнаБілявський, Юрій ВікторовичГарбузов, Ю. Є.2022-06-172022-06-172022https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/12191Розробка нових продуктів харчування за допомогою сучасних програм селекції рослин є важливим засобом поліпшення здоров’я людства. Соя – багатогранна та стратегічна культура. Має широкий спектр застосування. Едамаме або овочева соя [Glycine max (L.) Merr.] – досить популізований продукт харчування у країнах Азії. Вона стрімко стає популярною в США. До біохімічних характеристик насіння сої у фазі технічної стиглості (на суху речовину) відносять: вміст сирого протеїну – більше 29%; вміст сирого жиру – більше 10%; вміст цукру – більше 15%; вміст фенольних сполук, у т. ч. ізофлавонів - більше 4,0 мг-экв. галовій кислоти/г; сумарний вміст водорозчинних антиоксидантів – більше 2,5 мг-экв. галовій кислоти/г. Таким чином, надані параметри моделі сортів овочевої сої допоможуть оптимізувати селекційний процес, відібрати зразки з цінними харчовими характеристиками й створити відповідні сорти овочевого напряму використання.СЕЛЕКЦІЯ, ОВОЧЕВА СОЯ, СОРТ, ВЛАСТИВОСТІ, ЯКІСТЬ, ВРОЖАЙДОСЛІДЖЕННЯ В СЕЛЕКЦІЇ ТРАДИЦІЙНОЇ ОВОЧЕВОЇ СОЇThesis