Локес, Петро ІвановичУльянко, Наталія СергіївнаКравченко, Сергій ОлександровичДев'ятко, Олена СергіївнаБурда, Тетяна ЛеонідівнаЧуб, Олександр ВасильовичЛокес, Терезія Петрівна2023-03-072023-03-072011-03-25https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/149201. Спосіб введення зонда у рубець жуйних, що включає підготовку тварин та зонда, який відріз- няється тим, що проводять голодну дієту протя- гом 8,5-16,5 годин та напувають тварини 4,2-8,7 літрами теплого пійла, зонд обробляють бактери- цидною (наприклад 70% розчином етилового спирту) та органічною змащувальною речовиною (наприклад вазеліном) та вводять у зівник через розсувний металевий шток регульованої довжини 200-280мм, з циліндричною поверхнею, яка має регульований анатомічний вигин =8-14° та діа- метр 18-25мм, який збільшується за рахунок гал- телі на вхідному кінці штока; зівник закріплюють у ротовій порожнині фіксуючими ручками довжиною 65-115мм, язик фіксують за допомогою П-подібної пластини на беззубому краю щелепи, а металевий розсувний шток розміщують по центру твердого піднебіння і вводять до кореня язика. 2. Спосіб введення зонда у рубець жуйних за п.1, який відрізняється тим, що на робочому кінці зо- нда розміщена кулька, яка наповнена 7500- 12500мм3 повітря за допомогою груші через труб- ку, яка введена у зонд на відстані 250-300мм від вхідного кінця зонда з наконечником і обладнана затискачем, що запобігає потраплянню залишків кормових мас у рубці.Патент на корисну модель "СПОСІБ ВВЕДЕННЯ ЗОНДА У РУБЕЦЬ ЖУЙНИХ" №58094Patent