Білявська, Людмила ГригорівнаПилипенко, Олександр ВолодимировичДіянова, Анна Олександрівна2019-03-282019-03-282012https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/4507У лабораторії селекції, насінництва та сортової агротехніки сої Полтавської державної аграрної академії створена, зберігається та вивчається колекція не опушених форм сої, один зразок якої отриманий з НЦГГРУ (Кобра UD0200651), а 50 ліній, створені нами шляхом гібридизації з кращими сортами української та зарубіжної селекції. Лінія Анаконда перевищує за основними показниками господарської придатності національні стандарти Аннушка, Юг-30, Устя. Лінія перевищує сорт Юг-30 за кількістю бобів на рослині (55 шт.) та за масою насіння з рослини (18 г). Всі інші не опушені форми вивчаються в різних ланках селекційного процесу з метою виведення кормового сорту.Висвітлено результати створення та первинної оцінки нових не опушених форм сої. На основі не опушеного зразка Кобра з Національного центру генетичних ресурсів рослин України (Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва) шляхом гібридизації створено новий вихідний матеріал. Відібрано цінні лінії, які можуть бути родоначальниками сортів нового покоління. Їх особливістю є повна відсутність опушення. Насіння цих новостворених форм відрізняється широким спектром кольору насіннєвої оболонки, рубчика, формою рубчика, а також формою та розміром насіння. Новостворені лінії є унікальними і потребують вивчення їх систематичного положення. Одна з новостворених не опушених ліній - Анаконда перевищує за показниками господарської придатності національні стандарти Аннушка, Юг-30, Устя Показники врожайності, кріплення нижнього боба, маса насіння з рослини, маса 1000 насінин на рівні або вище ніж у сортів стандартів. Хімічний склад насіння в абсолютно сухій речовині та жирнокислотний склад олії в насінні не опушених зразків знаходиться на рівні або перевищує за показниками національні стандарти. Всі інші не опушені форми вивчаються в різних ланках селекційного процесу з метою виведення кормового сорту.uk-UAсоя, сорт, неопушені форми, колекція, урожайність, селекціяНовостворені неопушені форми соїГенетичні ресурси рослин. Науковий журналArticle