Білявська, Людмила ГригорівнаКовбаса, В. А.2025-06-112025-06-112025-06-11https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19070Білявська Л. Г., Ковбаса В. А. Урожайність гібридів кукурудзи різних груп стиглості у виробничому випробуванні. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва: матеріали ІІІ міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (28 лист. 2024 року, м. Полтава). / редкол.: В. В. Гангур (відп. ред.) та ін. Полтава: ПДАУ, 2024. 15-17.Встановлено, що кукурудза, як в Україні, так і в світі, витіснила пшеницю з першого місця і стала лідером зернового балансу. Збільшення виробництва кукурудзи на зерно безпосередньо сприяє зміцненню продовольчої безпеки України. Таким чином, пшениця та ячмінь стали менш рентабельними культурами в Україні. Спостерігається зменшення посівних площ під зерновими культурами (на 45%), що на 60% менше, ніж урожай зернових у довоєнному 2021 році. Тому кукурудза вийшла на перше місце і стала основною зерновою культурою. Її виробництво за останні 30 років зросло в кілька разів. Насиченість ринку нею також зросла. Наприклад, існують науково обґрунтовані та перевірені на практиці технології її вирощування.ukкукурудзагібридигрупа стиглостівиробниче випробуванняефективністьврожайністькількісні показникиУрожайність гібридів кукурудзи різних груп стиглості у виробничому випробуванніArticle