Патика, Володимир ПилиповичТараненко, Сергій ВолодимировичТараненко, Анна ОлексіївнаКалініченко, Антоніна Володимирівна2020-10-022020-10-022014http://microbiolj.org.ua/images/files/magazine/2014/5/2014_76_5_04_Patyka.pdfhttps://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/8555Проведено дослідження мікробіологічної різноманітності ґрунтів природних кормових та сільськогосподарських угідь трьох ґрунтово-кліматичних зон Полтавської області. Визначено загальну мікробіологічну активність ґрунту (за інтенсивністю розкладання лляного полотна, %), чисельність основних еколого-трофічних груп мікроорганізмів, чисельність мікроміцетів. За співвідношенням кількостей мікроорганізмів основних еколого-трофічних груп розраховано коефіцієнти мінералізіції-імобілізації, оліготрофності, педотрофності. Проаналізовано та узагальнено результати мікробіологічних моніторингових досліджень ґрунту. Встановлено, що ґрунти природних екосистем (природні кормові угіддя та цілинні землі) мали підвищену інтенсивність розкладу органічної речовини та були найбільш забезпечені елементами живлення порівняно з агроекосистемами (сільськогосподарські угіддя).ґрунтові мікроорганізмибіомоніторинг ґрунтубіологічна різноманітність ґрунтубіологічна різноманітність ґрунтуМікробний біом різних ґрунтів і ґрунтово-кліматичних зон Полтавської областіArticle