Усенко, Світлана ОлексіївнаМазанько, М. О.Шостя, Анатолій МихайловичБондаренко, О. М.Слинько, Віктор ГригоровичБерезницький, Віктор ІвановичМороз, О. Г.Маслак, М. М.Усенко, О. О.2023-10-272019-09-232023-10-272019978-617-7669-40-0620.92https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/5900.2Вплив людини на екосистему в Україні проявляється у розораності сільськогосподарських угідь на 72 %, яка в деяких регіонах перевищила 88 %. Обробляються малопродуктивні угіддя, прируслові луки, пасовища та схилові землі. Україна в Європі займає 5,7 % території, сільськогосподарські угіддя – 18,9 %, а рілля – 26,9 %. Однак і надалі ефективність використання земель в Україні нижча, ніж у по Європі. В міру підвищення якості життя, люди з року в рік споживають більше м'яса і молочних продуктів. Відповідно до прогнозів, обсяг виробництва м'яса в світі в найближчому майбутньому більш ніж подвоїться. Інтенсифікація галузі свинарства призводить до збільшення викидів СО2 та небезпечних парникових газів. На частку тваринництва припадає 65 % вироблених в результаті антропогенної діяльності викидів закису азоту (головного фактора глобального потепління), що вивільняється внаслідок розкладання гною великої рогатої худоби. Зміна природно-кліматичних умов, забруднення навколишнього середовища, збільшення обсягів споживання тваринницької продукції спонукають товаровиробників до пошуку ефективних шляхів забезпечення населення харчовими продуктами. Однак в Україні споживання продуктів харчування тваринного походження є нижчим за фізіологічні норми на 25–30 %. Це відбувається через збитковість виробництва певних видів продукції сільськогосподарського господарства, що призводить до зменшення експортного потенціалу країни та сповільнення розвитку сільських територій.свининаосіменінняорганічні добривабудиночкипасовищасвиноматкиОсобливості технології виробництва свинини підвищеної харчової цінностіMonograph