Бараболя, Ольга ВалеріївнаБирлим, Б. Ю.2025-11-032025-11-032025-11-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19581Бараболя О. В., Бирлим Б. Ю. Стан і технологічні можливості вирощування гречки в Україні. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 106-108. ISBN 978-617-8466-56-5Гречка (Fagopyrum esculentum Moench) є важливим продуктом харчування для українців. Вона вважається «королевою круп». Ця культура покращує агрофізичні властивості ґрунту, знижує його щільність, а також є добрим попередником у сівозмінах. Так, у 2024 році в Україні зібрано було зібрано 127,2 тис. тон гречки, а середня врожайність її становила 1,4 т/га. Слід зазначити також, що урожайність культури значно залежить від погодних умов (високих температур у період цвітіння, нерівномірності опадів) та строків сівби.ukГречкаосновні поняття та культуратехнологія вирощування гречкистеп і лісостепагрономічні та кліматичні чинникиагрофізичні властивості ґрунтусортова політикаадаптовані сортиточне землеробствоцифрові технологіїадаптація до змін кліматуСтан і технологічні можливості вирощування гречки в УкраїніArticle