Білявська, Людмила ГригорівнаДіянова, Анна ОлександрівнаБілявський, Юрій Вікторович2022-12-092022-12-092022-09-30https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/13536Національні сортові ресурси України є основою продовольчої безпеки держави. За рахунок використання нових високоврожайних сортів стає можливим значно збільшити виробництво одної з найдавніших культур - сої. Соя − цінна олійна та білкова культура світового землеробства. Широке поширення сої на всіх континентах і багатьох країнах світу обумовлено високими якісними показниками зерна, порівняно невисокою енергомісткістю її вирощування, універсальністю використання. сорти селекційних центрів України характеризується вузькою екологічною пристосованістю та придатні для вирощування у ґрунтово-кліматичних умовах окремої географічної широти. Реалізація генетичного потенціалу сучасних сортів вимагає розробки і застосування відповідних сучасних технологій вирощування та адаптивних моделей сорту: оптимальної густоти, обмежена гіллястість, потовщене стебло, крупне насіння, різний ступінь опушення, вища висота кріплення бобів нижнього ярусу. Базуючись на довготривалому практичному досвіді в селекції сої, у полтавському селекцентрі виведені сорти з підвищеним базовим потенціалом. Серед них найвищу цінність становлять адаптивні сорти Александрит і Адамос.соя, сорт, адаптивність, генетичний потенціал, умови, кліматАДАПТИВНІСТЬ ТА ГЕНЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СУЧАСНИХ СОРТІВ СОЇThesis