Шейченко, Віктор ОлександровичКоропченко, С. П.Дудніков, Ігор АнатолійовичСкоряк, Юлія БорисівнаСало, Я.2024-02-192024-02-1920232414-3820https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/16824Шейченко В. О., Коропченко С. П., Дудніков І. А., Скоряк Ю. Б., Сало Я. М. Техніко-технологічні рішення інтенсифікації перероблення конопляної сировини. Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин. 2023. Вип. 53. С. 85–93. DOI: https://doi.org/10.32515/2414-3820.2023.53.85-93Розроблено технологію перероблення конопляної соломи в однотипний луб із заданим вмістом костриці та довжиною. Встановлено, що збільшення інтенсивності дій робочих органів на оброблюваний луб зменшує вміст костриці як у крупностебловій так і у дрібностебловій фракціях стебел. Закостриченість лубу характеризувалася: для дрібностеблової фракції – 13,8, середньостеблової – 11,2, крупностеблової – 10,8%, відповідно. Використання другого та третього етапів перероблення забезпечує одержання лубу з закостриченістю 0,8, 1,7 і 1,9%, відповідно. Розроблено експериментальну універсальну лінію виробництва однотипного волокна із трести конопель, соломи конопель, трести льону-довгунця із стандартними показниками якості – рівнем закостриченності волокна та лубу конопель не більше 5%. Розроблено та виготовлено лінію перероблення луб’яних культур. До основних переваг лінії віднесено: можливість використання в невеликих господарствах, перероблення трести конопель різної якості та ступеня вилежуваності, простота конструкції, низькі показники металоємності та енергоспоживання, невеликі габарити, можливість переробляти сировину як з рулону, так і з тюка, одержання волокна або лубу з низьким відсотком закостриченості (не перевищує 5%, а за умов перероблення трести зимового приготування – до 1%), висока продуктивність (перероблення до 1тони трести за годину).ukТехнічні коноплітехнології збираннятехнології первинної переробки конопельобладнання виробництва однотипного волокнаТехніко-технологічні рішення інтенсифікації перероблення конопляної сировиниArticle