Бараболя, Ольга ВалеріївнаКорецький, Б.2025-11-032025-11-032025-11-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19583Бараболя О. В., Корецький Б. Пшениця є головною хлібною культурою. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 152-155. ISBN 978-617-8466-56-5Сьогодні зернове господарство є стратегічною галуззю економіки України, а пшениця – головною хлібною культурою. В умовах змін клімату, зростання потреб у продовольчому зерні та конкуренції на світовому ринку особливого значення набуває оптимізація технології вирощування ярої пшениці. Від правильного поєднання агротехнічних прийомів залежить не лише врожайність і якість зерна, але й економічна ефективність виробництва, екологічна безпека та продовольча стабільність країни. Вплив окремих елементів технології (сорт, система удобрення, строки й норми сівби, захист рослин) на урожайність і якість зерна пшениці ярої.ukЯра пшеницяосновні поняття та галузьзернове господарствоврожайністьякість зернасортові особливостінорми сівбигустота стояння рослинзбирання врожаюсвоєчасність жнивконкуренція на світовому ринкуПшениця є головною хлібною культуроюArticle