Поспєлова, Ганна Дмитрівна2019-02-222019-02-222015https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3203Поспєлова Г.Д. Видовий склад фітопатогенної флори насіння сої /Г.Д.Поспєлова //Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2015. - № 1-2. - С. 44-48.Викладено результати фітоекспертизи насіння сої. Визначено показники якості, ступінь інфікування та видовий склад патогенних мікроорганізмів. Ідентифіковані представники грибної (роди Alternaria, Fusarium, Peronospora, Cladosporium, Botrytis, Aspergillus, Penicillium, Mucor) і бактеріальної флори (бактерії роду Pseudomonas). Серед виявлених патогенів найбільшу поширеність мали гриби родів Alternaria (26–35 %) і Mucor (22–47 %). Встановлено, що видо- вий склад патогенів є неоднаковим на різних сортах сої. Найбільш різноманітним він був у насінні сої сор- ту Київська 98.uk-UAсояфітоекспертизаендогенна і екзогенна інфекціяпатогенна флорапатогенний комплексВидовий склад фітопатогеннох флори насіння соїArticle