Бараболя, Ольга Валеріївна2025-11-042025-11-042025-11-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19596Бараболя О.В. Покращення якісних характеристик хлібобулочних виробів за використання рослинної сировини, зокрема нутового борошна. Глобальні тенденції в науці, техніці та економіці: збірник наукових праць з матеріалами 2-ї міжнар. наук.-практ. конфер. Міжнародна наукова єдність. (м. Грац, 9-11 липня 2025 р.). Грац : Австрія, 2025. С. 68-71. ISBN 979-8-89704-984-4. DOI 10.70286/ISU-09.07.2025Поглиблення екологічних проблем на планеті, безперервне зростання чисельності населення та збільшення попиту на продовольство, зокрема на продукти харчування, актуалізують потребу у розширенні асортименту якісних та конкурентоспроможних виробів з високими споживчими характеристиками. У цьому контексті хліб залишається незамінним елементом щоденного харчування значної частини людства, що зумовлює необхідність удосконалення його рецептур із урахуванням сучасних вимог щодо збагачення органічними поживними компонентами. За умов підвищеного впливу несприятливих факторів довкілля на організм людини знижується його адаптаційна здатність та порушуються механізми саморегуляції, що в результаті може спричиняти дисфункції окремих органів і систем. Враховуючи значну присутність хлібобулочних виробів у раціоні сучасної людини, доцільною є модифікація їхнього складу. Це дозволяє створювати функціональні продукти харчування, які відповідають актуальним потребам споживачів.ukНутове борошнохлібобулочні виробихліббезглютеновий вирібхарчова цінністьтехнологія та якістьреологічні властивості тістатехнологічний процесздоровий спосіб життязарубіжний досвідПокращення якісних характеристик хлібобулочних виробів за використання рослинної сировини, зокрема нутового борошнаArticle