Федірець, Олег Володимирович2025-09-222025-09-222025-04-30Федірець О. В., Дамаскін В. С. Стратегічне управління конкурентоспроможним розвитком аграрних підприємств в контексті євроінтеграції та Європейського Зеленого Курсу. Актуальні проблеми економіки. Київ, 2025. № 4 (286). С. 183-195.https://eco-science.net/wp- content/uploads/2025/04/4.25._topic_Oleg-Fedirets-Viktor-Damaskin-183-195.pdfhttps://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19474У статті здійснено комплексний аналіз інтеграції України до Європейського Зеленого Курсу (ЄЗК) з акцентом на трансформацію агропродовольчої сфери та стратегічне управління конкурентоспроможним розвитком аграрних підприємств. Розглянуто стратегічні цілі та ключові напрями ЄЗК, його потенційний вплив на національну економіку та агропродовольчу сферу сектор. Визначено вплив стратегії Європейського Союзу «Від ферми до виделки», яка визначає амбітні екологічні стандарти для сільськогосподарського виробництва, включаючи скорочення використання хімічних засобів захисту рослин та добрив, а також розширення площ органічного землеробства. Проаналізовано можливі переваги для України, такі як стимулювання екологічної модернізації, залучення інвестицій та підвищення конкурентоздатності на європейському ринку, а також потенційні загрози, пов’язані зі значними фінансовими витратами та необхідністю адаптації до жорстких екологічних вимог. У дослідженні ідентифіковано основні виклики, що постають перед агропродовольчою сферою України в контексті імплементації положень ЄЗК.ukагропродовольча сфераінтеграціясталий розвитокЄвропейський Зелений Курсорганічне виробництвоконкурентоздатністьекологізаціядержавна підтримкастратегічне управлінняефективністьєвроінтеграціяСтратегічне управління конкурентоспроможним розвитком аграрних підприємств в контексті євроінтеграції та Європейського Зеленого КурсуArticle