Баган, Алла ВасилівнаСіренко М. Д.2025-11-042025-11-042025-11-04https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19600Баган А. В., Сіренко М. Д. Аналіз сортименту вівса посівного (Avena sativa L). Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 83-86.Основним завданням селекції сільськогосподарських культур є підвищення продуктивності, зокрема і вівса посівного, яке досягається комплексом складних задач. Для отримання бажаного сорту потрібно встановити чіткі критерії та вимоги, а також врахування погодно-кліматичних умов, особливостей вирощування відповідного сорту, що є основними факторами для підвищення продуктивності цієї культури. Збільшення вирощування зерна вівса посівного (Avena sativa L) є підгрунттям для покращення кормової бази та поліпшення варіабельності продуктів харчування, що може вирішити головну ціль агропромислового комплексу України. Створення перспективних сортів і гібридів польових культур, а також їх застосування у виробництві, є головним фактором інтенсифікації галузі рослинництва.ukОвес посівнийселекція сільськогосподарських культурсортимент вівса посівногоурожайністьекологічна пластичністьякість зернагосподарсько-цінні ознакизакордонна селекціяУкраїнська селекціянизька врожайністьбіотичні та абіотичні чинники середовищаАналіз сортименту вівса посівного (Avena sativa L)Article