Калашник, Олена ВолодимирівнаМороз, Світлана ЕдуардівнаМиколенко, Інна ГригорівнаПисаренко, Світлана ВалеріївнаЛевченко, Юлія ВікторівнаЮхно, Віктор МиколайовичКононенко, Жанна АндріївнаКаролоп, Олена ОлександрівнаХмельницька, Євгенія ВікторівнаІванов, Олег Миколайович2025-11-032025-11-032025-10-15СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА БЕЗЛАКТОЗНОГО МОРОЗИВА З ДОДАВАННЯМ ОГІРКА ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ: пат. 160874, Україна: МПК A23G9/00 / О. В. Калашник, С. Е. Мороз, І. Г. Миколенко, С. В. Писаренко, Ю. В. Левченко, В. М. Юхно, Ж. А. Кононенко, О. О. Каролоп, Є. В. Хмельницька, О. М. Іванов; володілець Полтавський державний аграрний університет. № u202501441; заявл. 02.04.2025; опубл. 15.10.2025. Бюл. № 42/2025https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19591Спосіб виробництва безлактозного морозива включає приготування суміші, фільтрування суміші, пастеризацію, гомогенізацію, охолодження, дозрівання, фризерування, фасування і загартовування морозива. Суміш готують з кокосових вершків, цукру, мигдального молока та соку огірка. Мигдальне молоко отримують з горіха мигдалю, який попередньо замочують на 10-12 год, потім подрібнюють у водному середовищі до розміру 10-15 мікрон у подрібнювачі. Збивають протягом 1-2 хв до набуття кремової та однорідної консистенції з послідуючою фільтрацією змеленої маси. Сік огірка отримують зі свіжих плодів огірка, які миють, відокремлюють щільну м'якоть, яку подрібнюють та відфільтровують до отримання рідкоподібної консистенції.ukСПОСІБ ВИРОБНИЦТВА БЕЗЛАКТОЗНОГО МОРОЗИВА З ДОДАВАННЯМ ОГІРКА ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯPatent