Ільченко, Марія Олександрівна2025-12-102025-12-102025-04-22Ільченко М. О., Сахно Б. В. Оцінка впливу сортових властивостей пшениці озимої на технологічні показники зерна : матеріали І Міжнар. наук.-практ. конф. «Аграрний бізнес: технології вирощування, зберігання, переробки зернових і олійних культур», 22 квітня 2025 р. м. Полтава. С. 17-18.https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19681Пшениця – це основна злакова культура у світовій торгівлі із середнім об’ємом виробництва в 720–760 млн. т. Крім того питання стоїть не тільки у збільшенні врожайності, а й покращення якісних показників зерна. Тому поліпшення якості зерна залишається актуальною проблемою. Серед показників якості особливе значення мають масова частка білка та клейковини. Україна користується на світовому ринку статусом країни-виробника переважно фуражного зерна нижчих класів. В окремі роки його частка у валовому виробництві досягає 80%. Натомість пшениця 2-го класу та особливо 1-го класу вважається штучним товаром.ukврожайністьякість зернавирощування пшениці озимоїадаптивні сортиурожайністьОцінка впливу сортових властивостей пшениці озимої на технологічні показники зернаArticle