Калашник, Олена Володимирівна2019-02-262019-02-262018https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3663З метою розроблення рецептур органiчних кексiв з пiдвищеним вмiстом бiлка дослiджено та проаналiзо- вано амiнокислотний склад чотирьох зразкiв борошна: борошна пшеничного, борошна пшеничного органiчного, борошна житнього органiчного та борошна гречаного органiчного. Встановлено, що найвищою бiологiчною цiннiстю вiдрiзнявся зразок борошна гречаного органiчного (68,69 %). Досить високу бiологiчну цiннiсть мають бiлки борошна житнього органiчного – 67,85 %. Виходячи з даних щодо дослiдження сировини, розроблено двi рецептури органiчних кексiв: "Гречаник" та "Житниця". У рецептурi кексу "Гречаник" використано гречане органiчне борошно, а також iншi органiч- нi iнгредiєнти: цукор тростинний, сироп агави, масло вершкове, олiю кунжутну, фезалiс сушений, iзюм сушений, яйця, висiвки ллянi. У кексi "Житниця" використано 66 % пшеничного органiчного та 34% житнього органiчного борошна, а також органiчну сировину: цукор тростинний, сироп рисовий, масло вершкове, олiю сезамову, журавлину сушену, шовковицю сушену, яйця, висiвки житнi. Встановлено, що розробленi кекси вiдрiзнялися високими органолептичними показниками. З фiзико-хiмiчних показникiв якостi дослiджено масову частку вологи, лужнiсть та масову частку золи. З показникiв безпечностi визначено вмiст токсичних металiв та афлотоксину В1. Зразки нових кексiв вiдповiдали за показниками якостi та безпечностi нормативнiй документацiї. Найвищим вмiстом бiлка вiдрiзнявся кекс "Гречаник" − 7,1 г/100 г, а найнижчим – контрольний зразок на основi пшеничного борошна (4,9 г/100 г). Цi результати вказують на те, що використання гречаного органiчного борошна у кондитерськiй i хлiбопекарськiй промисловостi є перспективним у планi створення функцiональних екологiчно чистих виробiв. Враховуючи той факт, що Україна є переважно постачальником органiчної сировини, а не готової продукцiї, отриманi результати можуть використовувати пiдприємства кондитерської промисловостi для розширення асортименту органiчних виробiв.enамiнокислотний склад, безпечнiсть, бiлковий склад, борошно гречане органiчне, борошно житнє органiчнеSubstantiation of the development of formulations for organic cupcakes with an elevated protein contentArticle10.15587/1729-4061.2018.133705