Поспєлов, Сергій ВікторовичШершова, Світлана Вікторівна2019-05-132019-05-132012-01https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/5172230. Поспєлов С.В., Шершова С.В. Дослідження біологічної активності лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench) // Вісник Полтавської держ. аграрн. академ. -2012. -№1. – С.45-49.Вивчено біологічну активність лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench.) та їх складових шляхом тестування на паростках крес-салату. Доведено, що лектини, які містяться в екстрактах усіх видів сировини, пригнічують тест-систему в концентрації 10–0,1 %. У подальших розведеннях екстракти листків та стебел ехінацеї пурпурової не впливають або несуттєво пригнічують ріст паростків крес салату. Нативний екстракт кореневищ із коренями в концентраціях 10-1–10-4 % слабо стимулював, а в подальших розведеннях – інгібував тест-об’єкт. Тестування екстрактів суцвіть ехінацеї пурпурової показало стимуляцію паростків до +25 % відносно контролю в концентраціях 10-2–10-8 %. Робиться висновок, що дія білкових компонентів більше пригнічує, ніж стимулює тест-об’єкт.uk-UAехінацеялектиниехінацея пурпуроваEchinacea purpureaбіологічна активністьнативні екстрактибіотестуванняДослідження біологічної активності лектинвмісних екстрактів ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) Moench)Article