Барат, Юрій Михайлович2019-02-252019-02-252007-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3494Пе­редчасне та пізнє збирання негативно впливає на врожайні та якісні властивості ячменю. За перед­ часного збирання потрібно здійснювати додатко­ ве сушіння; при цьому збільшується вміст білків у зерні, зменшується схожість та енергія пророс­ тання, а також частка зерна на решеті 2,5 мм. Передчасне збирання також призводить до змен­ шення врожайності та погіршення його якості - зерно після висихання буває невиповненим і щу­ плим. Недостигле зерно ячменю непридатне для пивоваріння, бо ж у ньому ще не завершилися процеси утворення високомолекулярних білків, а якість крохмальних зерен ще недостатня для ви­ готовлення солоду. Особливо шкідливе запізнен­ ня зі збиранням пивоварних сортів, тому що в них швидше, ніж у інших, зерно проростає у валках, а за вологої теплої погоди навіть на пні. Пізнє збирання через осипання зернин та ламкість ко­ лосків значно збільшує втрати. За вологої погоди існує додаткова небезпека розвитку патогенних мікроорганізмів. Правильний вибір строку збирання сприяє одержанню доброякісного врожаю.Висвітлено питання впливу строків збирання зерна пивоварного ярого ячменю на його якість. Встановлено оптимальні строки зби­ рання та дози мінеральних добрив.uk-UAярий ячмінь, строки збирання, способи збирання, урожайність, якість зернаВПЛИВ СТРОКІВ ЗБИРАННЯ НА УРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПИВОВАРНОГО ЯРОГО ЯЧМЕНЮArticle