Юрченко, Світлана Олександрівна2019-02-252019-02-252008https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3391Вперше в умовах центрального Лісостепу України встановлено селекційну цінність різних сортів м'якої ярої пшениці як вихідного матеріалу для селекції шляхом визначення закономірностей прояву і мінливості комплексу технолого -біохімічних ознак якості зерна, урожайності та її структурних елементів, стійкості до вилягання залежно від метеорологічних умов вирощування; виявлені сприятливі для добору за продуктивністю цінних генотипів кореляції між кількісними ознаками; дана комплексна оцінка кращих сортів за певними господарсько цінними ознаками та запропоновано підбір батьківських форм методом кластерного аналізу; запропоновано використання збирального індексу (НІ) та індексу атракції (АІ) для оцінки генотипів ярої м'якої пшениці за виходом зерна.Встановленноособливості та закономірності прояву господарсько цінних ознак сортів ярої м’якої пшениці і виділенні на цій основі цінних джерел для підвищення ефективності селекції на продуктивність, якість зерна, стійкість до вилягання та проростання зерна на пні.uk-UAселекційна цінність, яра м’яка пшениця, урожайність, стійкість до вилягання, стійкість до проростання зерна на пні, показники якості зерна, глютенін, фенольний тест, кластерний аналізСЕЛЕКЦІЙНА ЦІННІСТЬ СОРТІВ М’ЯКОЇ ЯРОЇ ПШЕНИЦІ ЗА ГОСПОДАРСЬКИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ В ЛІСОСТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИOtherУДК 633.11(477.5):631.52