Шелудько, Вікторія МиколаївнаГорошинська, Т. О.2024-01-182024-01-182023-11-10978-966-385-391-8https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/16306Шелудько В. М., Горошинська Т. О. Розширення асортименту зефіру підвищеної харчової цінності. Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини : матеріали Х Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (Прага, 10 листопада 2023 р.). Прага : Oktan Print s.r.o., 2023. С. 109-110 DOI: 10.46489/FAHM-23-25Збивні кондитерські вироби користуються широким попитом серед усіх верств населення завдяки своєму привабливому зовнішньому вигляду, ніжній текстурі, привабливому смаку і аромату. З літературних джерел відомо, що історія виготовлення зефіру має давнє погодження. Вважається що першими виготовили виріб, який за своїми структурно-технологічними і органолептичними характеристиками схожий на сучасний зефір, були єгиптяни. На той час цей виріб готувався виключно для богів і королівських осіб. Основними інгредієнтами для виробництва були: сік рослини мальви (Athaea officinalis), мед і горіхи. Сік мальви виконував роль драглеутворювача. У 19 ст. у Франції кондитери використовували сік мальви для приготування збивних цукристих виробів, куди також входили яєчні білки і цукор. Пізніше сік мальви замінили на желатин і виріб отримав свою стабільну структуру і форму.ukзефірхарчова цінністькондитерські виробитехнологія виробництвадобавкиРозширення асортименту зефіру підвищеної харчової цінностіArticle