Бараболя, Ольга ВалеріївнаВисоцький, А. С.2025-11-032025-11-032025-11-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19585Бараболя О. В., Висоцький А. С. Умови оптимального режиму живлення пшениці озимої. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 160-165. ISBN 978-617-8466-56-5Україна є одним із провідних експортерів зерна на світовий ринок, а зернове господарство займає ключове місце в структурі агропромислового комплексу, суттєво впливаючи на формування продовольчих і кормових ресурсів, а також на загальну економічну стабільність держави. Нарощування обсягів виробництва зерна сьогодні розглядається як один із пріоритетних напрямів розвитку сільського господарства та важлива складова продовольчої безпеки країни. Останнім часом у світі спостерігається стійке зростання попиту на продукцію з твердої пшениці, яка належить до категорії здорових, поживних і збалансованих харчових продуктів. За значенням у харчуванні населення тверда пшениця поступається лише м’якій, займаючи друге місце серед зернових культур у багатьох країнах світу. Світовий валовий збір зерна твердої пшениці сягає 30–35 млн тонн. З огляду на це, для забезпечення стабільності внутрішнього ринку зерна в Україні необхідно збільшити посівні площі під ярою пшеницею щонайменше до 10% від площ озимої, зменшуючи, відповідно, її вирощування на малоефективних попередниках та за пізніх строків сівбиukПшениця тверда яраекспорт зернаекономічна стабільністьресурсоощадні технологіїпродовольчі та кормові ресурсисистема живлення рослиназотно-фосфорні добривакомплексні добриварегулятори росту рослинбіостимуляториврожайністьякість зернаУмови оптимального режиму живлення пшениці озимоїArticle