Михайлютенко, Світлана МиколаївнаЄвстаф’єва, Валентина ОлександрівнаМельничук, Віталій ВасильовичКузьменко, Лариса Михайлівна2024-01-272024-01-272023-11-04УДК: 504.5:631.842:635.21+614.3https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/16415Михайлютенко С. М., Євстаф’єва В. О., Мельничук В. В., Кузьменко Л. М. Оцінка вмісту нітратів у картоплі. Scientific Progress & Innovations. 2023. № 26 (4). С. 137–140. DOI: 10.31210/spi2023.26.04.24Останнім часом екологи, лікарі гуманної та ветеринарної медицини виокремлюють тему безпечності харчових продуктів. Впродовж останнього десятиріччя значну увагу приділено питанню «здорова тарілка». З появою сезонних овочів актуальним стає такий показник, як вміст нітратів. Найбільша їх кількість накопичується саме у рослинних харчових продуктах, тому останні є основним джерелом надходження нітратів в організм людини. Метою роботи було визначення вмісту нітратів у картоплі, а також порівняльна характеристика результатів з гранично допустимими концентраціями (ГДК). Вивчення показника безпечності овоча проводили на базі лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи факультету ветеринарної медицини Полтавського державного аграрного університету шляхом порівняльної оцінки відібраних нами зразків.ukнітрат-іонгранично допустима концентраціякартопляпобутовий нітратомірОцінка вмісту нітратів у картопліArticle