Кравченко, Оксана ІванівнаKravchenko, O. I.Гетя, АндрійGetya, A.Повод, МиколаPovod, M.2019-02-212019-02-2120172411-9199 (Online)2313-092X (Print)https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3124У роботі представлено порівняльний аналіз якості туш, отриманих від імунокастрованих та хірургічно кастрованих кнурів. Встановлено, що туші імунокастрованх кнурів мали меншу товщину шпику по всій туші, вищий вміст м’язової тканини, а також переважали хірургічно кастрованих за вмістом великокускових напівфабрикатів (ошийок, корейка, м’ясо окосту). In this article the results of comparative analyze of carcass quality of immunocastrated versus surgically castrated boars are shown. It has been determined that the carcasses, obtained from immunocastrated boars, had lower backfat level over the whole carcass and higher meat content. They also had higher content of semi-fi nished products like neck, loin, ham. В данной статье представлены результаты сравнительного анализа качества туш, полученных от иммунокастрированных и хирургически кастрированных хряков. Установлено, что туши иммунокастрированных хряков имели меньшую толщину шпика по всей туше, болеем высокое содержание мышечной ткани, а также превосходили хирургически кастрированных по содержанию крупнокусковых полуфабрикатов (ошеек, корейка, мясо окорока).uk-UAкнуриімунокастраціхірургічна кастраціяякість тушboarsimmunocastrated boarssurgically castrated boarscarcass qualityхрякииммунокастрацияхирургическая кастрацияcarcass qualityЗастосування імунокастрації для покращання якості туш кнурів в умовах промислового виробництва свинини в УкраїніThe usage of immunocastration for improvement of boars’ carcass quality in Ukrainian industrial farms.Использование иммунокастрации для улучшения качества туш хряков в условиях промышленного производства свинины в УкраинеArticle10.31521/2313-092X