Білявська, Людмила ГригорівнаПилипенко, Олександр ВолодимировичДіянова, Анна Олександрівна2019-04-052019-04-052013https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/4724виробництва. Великий історичний досвід вирощування культури сої, наявність високоадаптованих врожайних сортів, в тому числі полтавської селекції, сприяють тому, що за останнє десятиріччя посівні площі цієї стратегічної культури в країні щороку збільшуються, підвищується їх врожайність та насіннєва якість. Історічний досвід культивування та селекції сої дозволив країні стати першою державою в Европі за обсягамі її виробництва.Перші згадки про культивування сої на Полтавщині датуються кінцем 19 століття. У 1878-1883 землевласник Чорноглазов Л.А. вирощував сою у Кобеляцькому повіті Полтавської губернії й одержував врожай 82-224 пуда з десятини. Ним вперше на Полтавщині розпочата переробка зерна сої на соєвий хліб та інші продукти [1].uk-UAсоя, сорт, селекція, урожайність, цінність, насінництво, виробництво, інтродукціяІнтродукція, селекція, насінництво сої на ПолтавщиніСелекція, генетика та насінництво сільськогосподарських культур: Тези Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 50-річчю селекції рослин в Полтавській державній аграрній академії (22-23 травня 2013 р.Thesis