Бараболя, Ольга ВалеріївнаПрудкий, Т.2023-10-242023-10-242023Бараболя О. В., Прудкий Т. А. Правильне зберігання картоплі - запорука збереження урожаю. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена 90-річчю з дня народження професора Г. П. Жемели : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. ( м. Полтава, 30 верес. 2023 р.). Полтава : ПДАУ, 2023. С. 237–240.https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15366Споживання картоплі в Україні - це як незамінний продукт харчування. Недаремно люди в народі картоплю називають «другим хлібом». Вуглеводи картоплі є істинним джерелом енергії для людського організму. Бульби картоплі вміщують суху речовину, неодмінно крохмаль, вітамін С, калій та інші важливі мікро- та макроелементи [1]. Вирощування картоплі в Україні досить таки поширене тому наша держава займає третє місце на світовому ринку за масштабами споживання картоплі. За науковими даними в Україні картоплю вперше посадили у 1805 році у Харківській губернії. На територію Карпат вона була завезена з Австрійської імперії та доволі таки довгий час не сприймалась місцевим населенням як харчовий продукт. На сьогодні згідно статистичних даних найбільші площі для посіву картоплі відведені у таких країнах як Китай та Індія, де вирощується третина всього врожаю картоплі світового ринку. А у 1995 році картопля стала однією з перших рослин, які вирощено у космосі [2].ukКартоплязберіганнязбереження урожаюправильне зберіганнязакладання картоплі на зберіганняПравильне зберігання картоплі - запорука збереження урожаюThesis