Маркіна, Ірина Анатоліївна2019-03-012019-03-012016https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/3956В статті представлено умови забезпечення ефективного функціонування вітчизняного продовольчого комплексу в умовах ринку, орієнтованого на споживачів. Розраховано прогнозні значення обсягів виробництва продовольчої продукції населенням України у 2000-2013 рр. Для обчислення прогнозних значень обсягів виробництва на 2014- 2019 рр. побудовані рівняння лінійної та квадратичної залежностей тренда за видами виробництва вітчизняної продовольчої продукції та здійснена їхня оцінка. Доведено правильність використання саме квадратичної залежності тренда, оскільки сума відхилень між фактичними і запланованими значеннями обсягів виробництва продовольчої продукції кожного виду за побудови квадратичного рівняння тренда є меншою від аналогічної суми за лінійної залежності. З метою оцінки ефективного рівня розвитку функціонування продовольчого комплексу розраховано на фактичні та прогнозні значення рівня самозабезпеченості основним видами продовольчої продукції на 2000-2019 рр. Розраховано середню помилку апроксимації, яка за квадратичної залежності тренда для кожного виду продовольчої продукції є меншою у всіх досліджених випадках за аналогічний показник, розрахований з врахуванням лінійного рівняння тренда. На основі вищеозначених прогнозних показників обчислено прогнозні значення показників рівня самозабезпеченості основними видами продовольчої продукції за аналогічний період.uk-UAрівняння тренда.соціально-економічний прогнозпродовольчий комплексспоживанняпотреби населеннясамозабезпеченняпродукти харчуванняСОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОГНОЗ МІСЦЯ ПРОДОВОЛЬЧОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СПОЖИВЧИХ ПОТРЕБ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ У ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯArticle