Шакалій, Світлана МиколаївнаБрехунцова, О.2025-12-032025-12-032025-12-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19638Шакалій С. М., Брехунцова О. Проблематика вирощування нішової культури спельта в Україні. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва : матеріали V міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (25 листоп. 2025 р., м. Полтава) / редкол.: В.В. Гангур (відп. ред.) та ін. Полтава : ПДАУ, 2025. С. 60-62Спельта (Triticum spelta), відома також як полба або дінкель, є стародавнім видом пшениці, яка переживає відродження завдяки зростаючому попиту на натуральні та екологічно чисті продукти. Головною причиною її популярності серед аграріїв, особливо в секторі органічного землеробства, є її вражаюча природна стійкість до несприятливих умов та патогенів. Ця якість мінімізує потребу у хімічних засобах захисту рослин. У контексті глобальної тенденції до здорового харчування та органічного землеробства, спельта набуває значного інтересу як перспективна нішова культура в Україні. Однак, її великомасштабне впровадження та економічна ефективність зіштовхуються з низкою виробничо-технологічних, економічних та ринкових проблем.ukСпельта (Triticum spelta)полбадінкельплівчастістьзнелущуваннядекортикаціяорганічне землеробствоврожайністьсобівартістьбілокклітковинаселекціяПроблематика вирощування нішової культури спельта в УкраїніArticle