Кайнаш, Алла ПетрівнаТюрікова, Інна СтаніславівнаПересічний, Михайло ІвановичБудник, Ніна Василівна2022-01-112022-01-112020https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/11465Розроблено технологію дієтичних добавок із волоського горіха для підвищення біологічної цінності напоїв. Стан рослинних клітин горіхового залишку після екстрагування різними екстрагентами визначали за допомогою гістологічно-хімічного аналізу. Мікрофотографування обраних для ілюстрацій ділянок проводили за допомогою мікроскопу Biorex-3 ВМ-500Т із цифровою мікрофотонасадкою DCM 900 з адаптованими для даних досліджень програмами. Для математичного оброблення результатів експериментальних досліджень використовували програму Statistic v. 6.0. Дослідження показників якості дієтичних добавок проводили за стандартними методиками. Обґрунтовано доцільність використання волоського горіха як дієтичної добавки для напоїв. Досліджено параметри екстрагування (тривалість, гідромодуль) біологічно активних речовин із плодів молочно-воскової стиглості та перикарпію стиглого горіха. Вибір екстрагентів підтверджений гістологічними дослідженнями рослинної клітини сировини після екстракції. Розроблено принципову технологічну схему приготування екстрактів. Досліджено фізико-хімічні показники дієтичних добавок із волоського горіха. Впровадження запропонованої технології дозволить розширити асортимент натуральних дієтичних добавок та напоїв підвищеної біологічної цінності. Споживання напоїв у щоденному раціоні сприятиме покращенню загального самопочуття людини та поліпшенню якості їх життя.технологія, волоський горіх, молочно-воскова стиглість, перикарпій, дієтична добавка, екстракт, екстрагуванняТехнологія дієтичних добавок із волоського горіхаArticle10.15421/082007