Бараболя, Ольга ВалеріївнаПрудкий, Т. А.2025-11-032025-11-032025-11-03https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/19579Бараболя О. В., Прудкий Т. А. Біологічні особливості та фактори, що впливають на лежкість бульб картоплі. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування, присвячена пам’яті професора Г. П. Жемели: матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 30 вересня 2025 р.). Полтава : ПДАУ, 2025. С. 101-103. ISBN 978-617-8466-56-5Картопля (Solanum tuberosum L.) є однією з провідних продовольчих та промислових культур у світі. Її значення охоплює не лише харчову промисловість, а й сільське господарство та фармацевтичну галузь. Популярність культури обумовлена високою харчовою цінністю, широкими можливостями використання й здатністю адаптуватися до різних агрокліматичних умов. Одним із ключових викликів у вирощуванні картоплі залишається забезпечення тривалого зберігання бульб без втрати якісних характеристик. Втрати під час зберігання можуть сягати 30–50 %, що зумовлено як фізіолого-біохімічними змінами, так і механічними ушкодженнями та розвитком патогенної мікрофлори.ukКартоплялежкістьзберігання картоплівтрати під час зберіганнясортові особливостіхімічний склад бульбумови зберіганняпопередня обробкамеханічні ушкодженняпроростанняБіологічні особливості та фактори, що впливають на лежкість бульб картопліArticle