Білявська, Людмила ГригорівнаБілявський, Юрій ВікторовичГарбузов, Ю. Є.2021-07-062021-07-062021-05-20https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/11003Параметри моделі сорту сої овочевого напряму використання. Теоретичні і практичні аспекти розвитку галузі овочівництва в сучасних умовах: матер. ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (20 травня 2021 р., сел. Селекційне Харків. обл.) / Інститут овочівництва і баштанництва НААН. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ». С. 52-54.До важливих споживчих характеристик овочевої сої відносять смакові якості та харчову цінність. Якісними вважають боби яскраво-зеленого кольору зі світлим опушенням (від білого до сірого), без ушкоджень і дефектів, з гладкою поверхнею й хорошої форми. Їх збирають між фазами репродуктивного розвитку (R6 іR7), насіння повинно бути виповнене на 80–90% ширини зеленого бобу з вологістю близько 65%. Збір на стадії R6 забезпечує наявність необхідних якісних характеристик: інтенсивний зелений колір, низька концентрація олігосахаридів і антипоживних речовин, вміст сахарози, маса насіння. Головні ізофлавони, які присутні в едамаме (геністеїні даідзеїн), володіють потужними антиоксидантними властивостями, й мають позитивний вплив на здоров’я людини. Надані параметри моделі сортів овочевої сої допоможуть оптимізувати селекційний процес, відібрати зразки з цінними харчовими характеристиками й створити відповідні сорти овочевого напряму використання.селекція, сорт, соя, колекція, зразок, моделью овочева соя, використанняПараметри моделі сорту сої овочевого напряму використанняThesis