Баган, Алла ВасилівнаШакалій, Світлана МиколаївнаЮрченко, Світлана ОлександрівнаЧетверик, Оксана Олександрівна2023-08-302023-08-302023-06https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/15238Мета. Метою досліджень було вивчення закономір-ностей прояву і формування посівних якостей насіння зернобобових і зернових культур. Методи. Використовували лабораторні (визначення показників посівних якостей насіння) та статистичні (обробка результатів досліджень) методи. Матеріалом для досліджень були зразки насіння п’яти зернобобо-вих культур – нут звичайний, чина посівна, сочевиця харчова, сочевиця червона і маш; зразки насіння п’яти зернових культур – ячмінь звичайний ярий, пшениця тверда яра, пшениця м’яка яра, овес посівний плівчас-тий, овес посівний голозерний. Досліджували наступні показники – енергію проростання, лабораторну схо-жість, швидкість проростання, дружність проростання та індекс проростання. Статистична обробка резуль-татів досліджень включала проведення кореляційного аналізу за допомогою програми «Statistiсa» . Результати. За результатами досліджень найбільша енергія проростання насіння відмічена у машу (96 %), лабораторна схожість – у чини посівної і машу (100 %). Найбільш дружнім проростанням характеризувався також маш (33,3 %) із найменшим періодом проростання насіння (2,2 доби). За індексом проростання виділено маш (0,32). За результатами кореляційного аналізу було встановлено тісний зворотній зв’язок показника швидкості проростання із показниками енергії проростання, лабораторної схо-жості та дружності проростання (r=-0,72…-0,81). Індекс проростання характеризувався прямою сильною залежні-стю із показником швидкості проростання (r=0,99). Висновки. Насіння зернобобових культур мало вищі показники енергії проростання, лабораторної схожості, дружності проростання та нижчі показники індексу про-ростання і швидкості проростання, порівняно із насін-ням зернових культур. За посівними якостями насіння серед зернобобових культур виділено маш, а серед зер-нових культур – овес посівний голозерний. Ключові слова: енергія проростання, лабораторна схожість, швидкість проростання, дружність проро-стання, індекс проростання.ukФОРМУВАННЯ ПОСІВНИХ ЯКОСТЕЙ НАСІННЯ ЗЕРНОБОБОВИХ І ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУРArticle